RosBaard-route

Doel van de wandeling

Door de QR-codes op deze wandeling te scannen, ziet u op uw smartphone kunstwerken van Jean Kamiel Steeman met zicht op die locaties.

Routebeschrijving

Vanuit Baasrode Vanuit Vlassenbroek

De route vertrekt aan de kerk van Baasrode (waar u ook kan parkeren). Zicht 1 vindt u schuin voor de kerk, beneden aan de helling richting veer. Loop vandaar naar het veer en daal de steiger af. Op het ponton vindt u zicht 2. Stap de steiger weer op en loop verder langs het ‘Hof Van Peene’. Volg het pad tot de eerste splitsing, waar u de afslag rechts neemt. Blijf dit pad volgen tot het uitkomt op een asfaltweg. Sla hier rechtsaf en blijf het asfaltpad volgen langs magazijnen tot u uitkomt op de Scheldedijk. Nadat u 3 woningen gepasseerd bent die in de dijk gebouwd zijn, vindt u punt 3. Dat is dit keer geen kunstwerk, maar een filmpje opgenomen naast de voormalige woning van de kunstenaar. Ga verder tot iets voorbij het punt waar de binnen- en buitendijk samen komen. Aan het infobord over het sigmaplan vindt u zicht 4. Enkele meters verder aan de andere kant van de dijk, bent u al aan zicht 5, een blik op Kastel. U gaat nu verder tot de achterkant van het rietveld en vindt daar zicht 6, dat over het rietveld uitkijkt op de kerk van Baasrode. Bij zicht 7 net voorbij het pompstation, kan u even uitrusten op de zitbank die daar staat. Uitgerust kan u nu op weg naar zicht 8, dat zich ongeveer 600 m verder bevindt, na de de grote bocht van de dijk naar links. Hier kijkt u naar de populieren in de polder. We vervolgen onze weg tot iets voorbij de nieuw aangelegde binnendijk, waar we zicht 9 en de Schelde terugvinden. Na ongeveer 100 m komen we aan een zitbank en zicht 10. Hier kijken we naar een spectaculaire haarspeldbocht ‘De Kramp’. Het volgende punt, zicht 11, bereiken we 600 m verder, wanneer we aan onze rechterzijde een grote akker passeren, die gelegen is tussen de dijk en de Schelde. De dijk neemt vervolgens een bocht naar links en 200 m verder vinden we zicht 12 naast een blauwe sluisbediening. Het laatste zicht 13 bevindt zich 600 m verder naast een zitbank. Vanaf hier is het nog 1,4 km tot Vlassenbroek.

Indien u vertrekt vanuit Vlassenbroek, volgt u eerst de dijk richting Baasrode voor ongeveer 1,4 km. Na een tijdje buigt de dijk weg van de Schelde. Het eerste zicht 13 komt u tegen aan een zitbank waar de dijk en de Schelde elkaar weer ontmoeten. U gaat nu 600 m verder tot aan een blauwe sluisbediening, waar u zicht 12 terugvindt. U gaat verder en na een bocht naar rechts passeert u aan uw linkerkant een grote akker, die zich tussen de dijk en de Schelde bevindt. Hier vinden we zicht 11. 600 m verder bereikt u zicht 10 en een zitbank die uitkijkt op een spectaculaire haarspeldbocht ‘De Kramp’. Vanaf hier is het maar 100 m tot zicht 9 dat zich net voor de nieuw aangelegde binnendijk bevindt, maar uitkijkt op de Schelde. Van hier is het niet ver naar zicht 8, 400 m verder aan onze rechterkant. Hier kijkt u naar de populieren in de polder. We vervolgen onze weg tot net voor het pompstation, waar u even kan rusten op de zitbank en kan genieten van zicht 7. Nu volgen de verschillende zichten elkaar snel op. Eerst kijken we in zicht 6 uit over het rietveld naar de kerk van Baasrode. Aan de achterkant van dat rietveld bevindt zich zicht 5 en kijken we naar Kastel. Aan het infobord over het sigmaplan vindt u zicht 4. U moet zich wel even omdraaien om het te herkennen. U gaat nu verder en houdt daarbij rechts aan. De eerste woning die u nu tegenkomt, is de voormalige woning van de kunstenaar zelf. Hier vindt u punt 3. Dat is dit keer geen kunstwerk, maar een filmpje. U vervolgt nu uw weg verder langs magazijnen. Voorbij deze magazijnen volgt u het bordje ‘Veer’. Op het ponton van Baasrode veer, vindt u zicht 2. Stap de steiger weer op en daal af richting de kerk. Hier beneden aan de helling vindt u het laatste zicht 1.